MENELUSURI DAKWAH MELALUI BLOG

A. PENGERTIAN STRATEGI DAKWAH
Strategi pada hakikatnya adalah perancangan dan pengurusan untuk mencapai suatu tujuan. Tetapi untuk mencapai tujuan tersebut, strategi tidak hanya berfungsi sebagai peta jalan yang hanya menunjukkan arah saja, melainkan harus menunjukkan bagaimana teknik profesionalnya.
Dengan demikian strategi dakwah merupakan perpaduan dari perancangan dan pengurusant dakwah untuk mencapai suatu tujuan. Di dalam mencapai tujuan tersebut strategi dakwah harus dapat menunjukkan bagaimana operasionalnya secara teknik harus dilakukan, dalam erti kat bahawa pendekatan (approach) perlu berbez bergantung pada situasi dan kondisi.Untuk memantapkan strategi dakwah, maka segalanya harus dikaitkan dengan komponen-komponen yang merupakan jawapan terhadap pertanyaan dalam teori Lasswell, yaitu:
* Who? (Siapa da’i atau penyampai dakwahnya?)
* Says What? (Apa yang disampaikan?)
* In Which Channel? (Media apa yang digunakan?)
* To Whom? (Siapa Mad’unya atau pendengarnya?)
* With what Effect? (Apa kesannya?)

sakit tulang belakang

uwaaa!
aku mngalami sindrom sakit belakang. ntah ler. cam nenek bongkok tiga jer. tp xla ketara sgt kwn2. just klu duk lame2 aku rase lenguh yang amat. minum anlene? hui, xsanggup beb…mnum seteguk jer aku rase kebah2 badan dan trdemam. nape…huhuhu.

pening

masa aku sibuk jgn ganggu aku.
masa aku pening jgn nak melawak.
masa aku serius jgn wat muka bodo.
masa aku tension, jgn senyum kat aku!

hahaha.
jgn takut. aku boleh d ganggu bila2 masa pun.
kwn2 creepy tgk aku serius.
conclusion, aku sesaje wat muka serius la beb! hahahaha

xde idea

ok, skang ni aku ngah blur.
no idea!
ye la, dlm mase kelam kabut ni xleh nak fokus dlm satu2 bende..pening.
so, aku gmbirakan hati dan perut. mkn byk2. mana tau beroleh idea yang maha bernas. x jugak. aku sakit perut skang. trmakan sosej bun yg expired! tQ c empunya kedai jual lagi bende2 yg kulat2. kang aku saman! ckp dalam hati jer…
hmmm..bsok ptg nak lik home sweet home Penara. kat cini aku xbleh fokus. sbb xde kmudahan nk wat keje. pnjam kat adik2 kot. hmmm..malu. tp trpaksa. klu umah aku dkat bleh jer lik gna pc kat umah. xpun laptop adik. huhuhu…
ok la, aku nk memerah otak cari idea nk wat report. huhahuhahua

tension tp buat bodo

hmmm..
aku mengeluh
byk keje yg perlu aku selesaikan. tambah2 aku xde laptop or pc nak wat keje. so, aku kena usaha sungguh2. boleh kot. skang ni aku ngah siapkan report praktikal. hmmm…nape x siapkan awl2? slah aku kot. xde mase ms pktikal. assignment walaupun xlayak d statementkn sebagai mmbebankan compare wiz others staff, tp aku letih, penat. byk bende nk pikiaq!!
sesungguhnya, ari ni aku mmg tension!

‘ko byk main yer!’

ni antara trademark yg aku terima dari bos2 spanjang latihan jd wrtawan selama 4bulan kat utusan. hahaha
xpe, 2 sumer akan aku ingat sampai bila2 sebagai kata2 keramat tuk aku maju masa hadapan.
beep..beep..
hish! mesej terima dari si ‘futsal’
‘futsal’? hahaha.
member a.k.a ntah..
nati aku citer
well, next week kna anta draft tesis.
so, aku blom brsedia sepenuhnya dengan keadaan tesis yg masih ribut taufan..
laptop aku lak dah ICU.
cian..aku xde ongkos nk rawat die. nanti2 la..uhuk2
so, aku kna kerja-keras nk setelkan tesis kalu nak cepat grade (pesanan supervisor aku)
hmmm..4blan yg lepas aku pktikal kat utusan
pengalaman? byk
pendedahan? byk
pahit? byk
manis? byk
aku tnya, aku jwb sndiri. bagus!
ok2..aku nk cari idea entri lain plak yer.

aku kembali lagi. hahahaha!

hahaha

aku kembali lagi.

sesungguhnya lama aku x update blog ni

nape?

1) malas (yg utama. tp bukan 100% tabiat aku. heeee)

2) no idea

3) xtau nape aku malas nk memblog

orait. setakat ni jer. nanti sambung lagi. hehehe

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.